Dioraamat

Dioraamat on rakennettu silmälläpitäen Ylä-Savon luontobiotoppeja. Tänne on rakennettu kaappeja, joiden sisälle on "siirretty" pala maata, ja sinne tyypillisimmät eliöt. Tätä kutsutaan dioraamaksi.

Museosta löydät seuraavat luontobiotoopit: järvi-, kuusi-, mänty-, niitty-, piha-, lehto-, suo-, talv-i, metsonsoidin ja metsäpuromaisema.

Järvi

Järvimaisema Päädioraama esittää järvimaisemaa, jossa luonto vaihtuu rehevästä karuun ja keväästä syksyyn. Rannan halkileikkauksesta näet, miten vesi on muokannut rantaviivaa. Myöskin eläimet, pääosin vesilinnut, ehtivät vaihtaa pukunsa vuoden aikojen mukaan tässä lähes 10 metriä pitkässä maisemassa. Näet mm. nuoren ja vanhan kuikan värityseron.

Kuusi

Kuusimaisema, oravaMaisemassa on kuusimetsälle tyypillisiä eläimiä. Sieltä löytyy mm. huuhkaja ruokailupuuhissa, sekä muutakin salaperäistä pimeähkön metsän piiloista. Tässä dioraamassa on paljon keskusteluissa ollut liito-orava. Vekkulin näköinen liito-orava on yöeläjä, joten sen tapaaminen päivällä on harvinaista. Oheisessa kuvassa tavallinen orava ponkaisee näätää pakoon.

Mänty

Mäntymetsä, lapinpöllöNäyttelymaisemat sisältävät pieniäkin yksityiskohtia. Tässä kyseessä on jättiläispuupistiäinen. Kaapissa oleva kaluttu hirven sarvi kertoo, että luonnossa kaikki palaa kiertoon. Kun hirvi syksyllä pudottaa sarvensa, jänikset ja muut jyrsijät käyttävät luuainekset hyväkseen, ja parin vuoden päästä sarvi on kadonnut.

Niitty

Niittymaisema, viirupöllöViirupöllö on päässyt saalistamaan varsin hienoon ympäristöön. Niityt ovat nykyisin harvinaistuneet, kun karjaa ei enää laidunneta entiseen tapaan. Myös niittyhyönteiset ovat kärsineet tilanteesta.

Piha

Pihapiiri on ihmisen luomaa ympäristöä. Tässä sen valtiaina ovat kana ja aina valpas kukko.

Lehto

Lehtomaisema, sarvipöllöKeväistä valkovuokkolehtoa eläimineen voidaan pitää kunnianosoituksena Pörsänmäen valtavan hienolle alueelle, joka on keväällä meidänkin matkakohde. Lehto on linturikas ja reheväkasvustoinen biotoppi.

Suo

Suomaisema, tilhiPohjois-Savosta löytyy paljon suoalueita. Niinpä museollekin sitä on siirretty pieni palanen. Suo näyttää hiljaiselta, mutta se on keväästä syksyyn erittäin eliörikas. Kaapissa näet mm. taivaanvuohen soidinlennon.

Talvi

Talvimaisema, korppiMaisema on erämaassa aikalailla tyhjäntuntuista, mutta museollamme se tulvii lajeja sammakosta ilvekseen. Tässä kaapissa esitellään, kuinka eläimet hankkivat ravintoa talvella, mm. saukko ruokailupuuhissa.

Metsonsoidin

Varhaiskeväinen hiljainen näytelmä, jota harvoin pääsee seuraamaan.

Metsäpuromaisema

Pääkohteena ahma, joka on hirvenraadon kimpussa.